Zborovodja

Jan GORJANC

zborovodja od oktobra 2018

Jan Gorjanc je svojo glasbeno pot začel leta 2004 v Kranju pri prof. Bronislavi Prinčič, pri kateri je opravil tudi dva letnika srednje glasbene šole na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu, od koder se je po opravljeni maturi na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani odpravil študirat v London.
Poleti 2016 diplomiral na Royal Colledge of Music v Londonu iz kompozicije pri prof. Harisu Kittosu in harfe pri prof. Rachel Masters.

Dejaven je kot harfist in skladatelj, aktivno pa nabira znanje in izkušnje tudi iz dirigiranja. Ustvarja vse od solističnih miniatur do večjih del za komorne zasedbe in orkestre, za katere črpa navdih z različnih področij. Večino njegovega opusa zapolnjujejo vokalno-instrumentalna dela, med katerimi so tri opere.
Kot harfist je prejemnik priznanj na mednarodnih tekmovanjih, nastopal je v več prestižnih dvoranah, med drugimi tudi v Buckinghamski palači, v Kraljevi festivalni dvorani (Royal Festival Hall) in v Gallusovi dvorani CD kot solist z Orkestrom RTV Slovenija. 

Zbor Musica viva vodi od oktobra 2018. Na Regijskem tekmovanju odraslih zasedb Gorenjske 2019 je prejel posebno priznanje za obetavnega mladega dirigenta.

www: gorjanc-jan.com


Nekdanji zborovodje

Aleš GORJANC

zborovodja od marca 2010 do oktobra 2018


Aleš Gorjanc se je rodil leta 1970 v Kranju. Že od študentskih let sodeluje z najboljšimi slovenskimi pevskimi sestavi kot pevec, zborovodja in korepetitor.

Z zbori se je udeleževal zborovskih tekmovanj po vsej Evropi. Na glasbeni šoli v Kranju je zaključil šolanje solopetja. Na svoji glasbeni poti je uspešno vodil tudi Komorni pevski zbor Osti jarej, s katerim je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru dosegel srebrno plaketo.

Sam o zboru Musica viva pravi takole:

"Že od samega začetka mi je delo z zborom izziv, saj je potrebno veliko truda z moje strani in s strani pevcev, da so skladbe izvedene z občutkom in čim natančneje. Tako se med vadbo veliko posvečamo pevski tehniki in izraznosti skladb, kar nam omogoča kvaliteten razvoj zbora. V veselje mi je, da se to odraža tudi pri odzivih poslušalcev na naših koncertih in tekmovanjih. Še bolj pa sem vesel, ko pozitivne odzive prejmem od pevcev samih."

Pod njegovim vodstvom je zbor na mednarodnih tekmovanjih dosegal srebrna priznanja (Verona, Olomouc, Bratislava, Sacile).


Ana ERMAN

zborovodkinja od novembra 2009 do marca 2010

Ana Erman se je rodila leta 1962. Pesem jo spremlja od rane mladosti, zato ni nič nenavadnega, da je glasba usmerjala tudi njeno poklicno pot. Diplomirala je na Pedagoški akademiji na oddelku zborovodstvo in glasbeni pouk. Prepevala jev različnih zborih od APZ Tone Tomšič, APZ France Prešeren, pevsko polnoletnost pa dočakala in izpolnila v septembru 2009 tudi v Slovenskem komornem zboru. Svoje pedagoško delo nadaljuje kot glasbeni pedagog na OŠ Toneta Čufarja v Ljubljani in kot dolgoletni zborovodja MePZ Blaž Potočnik. Mešani pevski zbor Musica viva Kranj Primskovo je vodila od novembra 2009 pa do nastopa na območni reviji pevskih zborov v Kranju, 5. marca 2010.Nana WEBER

zborovodkinja od junija 2008 do novembra 2009


Nana Weber se je rodila leta 1980 v Mariboru, kjer je končala Srednjo glasbeno šolo (klavir in klasično petje). Med študijem na Pravni fakulteti v Ljubljani se je eno leto izpopolnjevala v jazz petju pri prof. Nadi Žgur. Eno leto se je učila tudi orgle pri prof. Poloni Stegu. Takoj po diplomi se je vpisala na Akademijo za glasbo, oddelek za glasbeno pedagogiko.
Že zelo zgodaj je začela nabirati izkušnje kot zborovodkinja otroških in mladinskih zborov. Pela je v Komornem zboru RTV, APZ Toneta Tomšiča, MePZ Ave, MePZ Akademije za glasbo Izpopolnjevala se je na številnih strokovnih seminarjih doma in v tujini. Vodi MePZ Svoboda Mengeš.
Od junija 2008 pa do novembra 2009 je vodila MePZ Musica viva Kranj Primskovo. Pod njenim vodstvom je zbor prejel srebrno in zlato priznanje na tekmovanju Slovakia cantat 2009 v Bratislavi.


Simona KOŠAK

zborovodkinja od seprembra 2006 do maja 2008
Simona KOŠAK se je rodila 30.12.1977 v Slovenj Gradcu. Po končani Gimnaziji in Srednji glasbeni šoli v Velenju je študij nadaljevala na Akademiji za glasbo, kjer je leta 2001 diplomirala. Izobraževanje je nadaljevala z magistrskim študijem.
Zaposlena je kot učiteljica glasbene vzgoje na OŠ Janka Kersnika Brdo. V okviru interesnih dejavnosti vodi šolske zbore, s katerimi se udeležuje tekmovanj doma in v tujini.
Od septembra 2006 do maja 2008 je vodila MePZ Musica viva Kranj Primskovo, s katerim je novembra 2006 na 2. regijskem tekmovanju prejela bronasto plaketo, decembra 2007 pa srebrno priznanje na tekmovanju Adventnih in božičnih pesmi v Pragi.
Damijana BOŽIČ MOČNIK

zborovodkinja od 18.1.2005 do 29.8.2006
(roj. 1970 v Šempetru pri Novi Gorici) je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pod mentorstvom dr. Mirka Cudermana.
Prve glasbene izobrazbe je bila deležna v Ajdovščini. Izobraževanje je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Pri prof. Marjanu Trčku se je izpopolnjevala v solopetju.
Prve zbore je vodila v domači, vipavski župniji, strokovnih prijemov pa se je učila na ZGBI pri prof. Francu Rizmalu, v praksi pa sta ji bila vzornika prof. Majda Hauptman in prof. Jože Trošt (pod njegovim vodstvom je pela v MePZ Anton Foerster od leta 1986 do 2001, ko je bila tudi korepetitorka). Na željo prof. Jožeta Trošta in pevcev je leta 2001 prevzela umetniško vodstvo MePZ Anton Foerster, s katerim je dosegla tudi že prve uspehe. Kot korepetitorka je delovala tudi v APZ Vinko Vodopivec, v Kvintetu Sumus pa je bila umetniška vodja.
Dom si je ustvarila v Cerkljah na Gorenjskem, kjer vodi župnijski Mladinski pevski zbor. Zaposlena je na OŠ v Kranju kot profesorica glasbe in zborovodkinja.


Tomaž KUKOVIČ

zborovodja od 2.10.2001 do 31.12.2004

je bil rojen leta 1977 v Kranju, kjer je obiskoval glasbeno šolo. Izobraževanje je nadaljeval v Ljubljani na Srednji glasbeni in baletni šoli ter na Akademiji za glasbo, kjer zaključuje študij klarineta. Njegova ljubezen je sodelovanje v raznovrstnih glasbenih skupinah. Ustanovil je kvartet klarinetov NETT, tamburaški orkester na Brezjah in Pihalni orkester v občini Šenčur. Pri Pihalnem orkestru mestne občine Kranj je namestnik dirigenta in koncertni mojster.
V glasbeni šoli Kranj poučuje klarinet, saksofon in kljunasto flavto, na Primskovem pa je vodil mešani pevski zbor Musica viva.


Peter ŠKRJANEC 

zborovodja od 1.10.1996 do 18.10.2001

je bil rojen 29.6.1942 v Medvodah. Nižjo glasbeno šolo in gimnazijo je končal v Kranju, srednjo glasbeno šolo pa v Ljubljani. Diplomiral je na oddelkih za muzikologijo, klavir in dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izpopolnjeval se je pri Hansu Swardowskem in N. Harnoncourtu. Deloval je kot profesor na srednji glasbeni šoli »I.M.Ronjgov« na Reki ter kot dirigent v reški operi, kjer je uspešno dirigiral operni in simfonični repertoar. Gostovali so v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Poljskem. Leta 1975 je ustanovil Reški komorni orkester, leta 1990 pa komorni orkester »Carnium« v Kranju, kjer od leta 1988 deluje kot ravnatelj Glasbene šole. Na Reki je vodil slovenski MPZ »Bazovica«, pa tudi različne hrvaške zbore, v Kranju pa MPZ »Musica viva«, s katerim je gostoval v Makedoniji in v Avstriji.


Nada KOS

zborovodkinja od 17.9.1985 do 3.9.1996

rojena leta 1962 je profesorica glasbe. Leta 1986 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za glasbeno pedagogiko. Na Glasbeni šoli v Kranju poučuje klavir, na Glasbeni šoli v Radovljici pa nauk o glasbi in klavir. Mešani pevski zbor Musica viva Kranj je uspešno vodila enajst let, od leta 1985 do 1996. V tem času je zbor gostoval na Nizozemskem, v Argentini in Budimpešti, gospa Nada je za svoje delo prejela Veliko Prešernovo plaketo.Janez MOČNIK

zborovodja od 3.5.1984 do 17.9.1985


Julka MANDELJC (1910-1989)

zborovodkinja od 1.1.1946 do 3.5.1984

Leta 1946 so se na Primskovem zbrali ljudje, ki so vedeli, da kljub težkim časom povojne obnove brez kulture ne bo šlo. Takrat je bil ustanovljen kulturni odsek OF in med ostalimi je začel delovati »Pevski odsek OF«. Delo pevovodje je
prevzela Julka Mandeljc, ki je tudi med ustanovitelji pevskega zbora. S požrtvovalnim delom in številnimi urami prostega časa, ki ga je v vseh letih svojega dela z zborom darovala lepi slovenski pesmi in pevcem, je znala ustvariti prijateljsko vzdušje. To je bila osnova za uspehe, ki jih je zbor dosegal v vseh dolgih letih svojega delovanja.
Delala je veliko tudi pri dramski sekciji in marsikdo se gotovo spominja njenih dramskih vlog v povojnih letih. Znala je obe dejavnosti združiti in tako so nastale številne spevoigre, ki so jih gledalci vedno navdušeno sprejeli.
Za svoje dolgoletno delo je prejela številna priznanja in leta 1985 tudi malo Prešernovo plaketo. Bolezen je prekinila njeno dolgoletno delo z zborom, ki ga je vodila 39 let. Pol stoletja jubileja ne bi praznovali, če ne bi bilo Julke, njene ljubezni do petja, požrtvovalnega dela in razdajanja v vseh letih njenega delovanja.V zboru so sedelovali tudi:

Mirjana Vidmar:
od 17.9.1985 kot korepetitor
Rezka Cuderman:
od 3.5.1984 do 17.9.1985 kot korepetitor