Tekmovanje v Veroni

12. - 15. april 2012

Udeležili smo se tekmovanja pevskih zborov 23° Concorso Internazionale di Canto Corale  v Veroni.
Domov smo se vrnili s srebrnim priznanjem.
Vtise s potovanja po Italiji je strnila ena izmed pevk:

Letošnjo pevsko sezono smo pevke in pevci pevskega zbora Musica viva Kranj Primskovo pod vodstvom dirigenta Aleša Gorjanca začeli z veliko zavzetostjo. Zastavili smo si namreč cilj, da sodelujemo na mednarodnem pevskem tekmovanju  v Veroni. Na tekmovanju se je vsak zbor predstavil s skladbami različnih zvrsti. Za renesančno glasbo je tako naš dirigent izbral dinamično skladbo Heroes slovenskega skladatelja Jacoba Gallusa, ki je na pevskih vajah vedno dvignila razpoloženje. Ob čudoviti ruski skladbi Bogoroditse djevo ter občuteni pesmi Tiha noč kranjskega skladatelja Gašperja Jereba, pa smo si vedno znova potrdili, zakaj radi pojemo, saj se nam je ob lepi izvedbi vedno znova naježila koža. Ne smemo pozabiti tudi presunljive slovenske ljudske skladbe Petelinček je zapieu, ki seže do srca. Na vajah naš dirigent Aleš s svojo energijo poskrbi za dobro razpoloženje in tudi v neugodnih trenutkih s pozitivno motivacijo odvrne slabo voljo.
S tem izborom skladb smo se torej sredi aprila odpravili na  23. Concorso Internazionale di Canto Corale v Verono. Razpoloženje je bilo odlično, pričakovanje pa veliko. Prvi dan, ko smo prispeli v Sirmione ob Gardskem jezeru, smo si v popoldanskih urah ogledali idilično mestece. Naslednji dan nas je čakalo tekmovanje v dvorani gledališča v Veroni. Sedemčlanska mednarodna žirija je ocenjevala naš nastop. Občutki po nastopu so bili dobri, vendar vseeno nismo vedeli, kako visoko smo se med močno mednarodno konkurenco ostalih zborov uvrstili. Na tekmovanju so namreč nastopili tudi različni zbori iz Rusije, ZDA, Italije, Nemčije, Hrvaške… Naslednji dan je bila v čudoviti baročni operni dvorani razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Ko smo izvedeli, da smo prejeli srebrno priznanje, smo bili zares veseli in ponosni, saj smo dosegli zastavljen cilj.
Po podelitvi smo se vsi člani nastopajočih zborov odpravili v monumentalno rimsko areno, kjer sta pod vodstvom italijanskega dirigenta iz grl vseh pevcev mogočno zadoneli Oda radosti in Nabucco.
Poleg uspešnega nastopa in srebrnega priznanja nam bo iz Verone ostalo v spominu naše spontano petje ob različnih priložnostih: na trgu ob Dantejevem spomeniku, v majhni cerkvici, večerno petje na obali Gardskega jezera… Taki mini nastopi, ki so za dušo, privabijo mimoidoče, da ustavijo svoj korak in se prepustijo glasbi. Njim in sebi tako polepšamo dan. Res je, kar pravi stari rek: Petje osrečuje! 

Tekmovalni program:
  1. Jacobus Handl Gallus (1550-1591), HEROES,PUGNATE VIRI FORTISSIMI (HM: 1/12)
  2. Sergej Rachmaninov (1873-1943), BOGORODITSE DEVO
  3. Gašper Jereb (1985), TIHA NOČ
  4. Hilarij Lavrenčič (1962), PETELINČEK JE ZAPIEU